Садова соня — фото, опис, ареал, вороги, харчування

Садова соня

Звірятко з кумедним ім’ям «садові соня» роками перебуває по сусідству з нами, однак, завдяки сутінкового життєвому образу, на очі потрапляє нечасто. І це на краще — навряд чи хоч один власник дачі подякував би гризуна за усунення власного врожаю. Цей шановний на вигляд шкідник помічений також в перенесенні кліщового енцефаліту.

Опис садової соні

Вона схожа на гарненьку мишку, змінила сірий наряд на двоколірний (знизу — білий, зверху — сіро-коричневий) і густо що виділила очі модним мейкапом «Smoky eyes». Додаткова деталь, яка відрізняє соню від полівки, — пухнастий триколірний хвіст.

Зовнішній вигляд

У рідному сімействі соневих, що складається з 28 видів, садові соня є однією з найкрасивіших. Складно встояти перед чарівністю цієї симпатичної гострої мордочки з блискучими очима-намистинами, округлими вушками і довгими чуйними вибриссами.
Садова соня виростає до 11-16 см при масі 60-140 г і розмірі хвоста від 9 до 14 см. Її передні кінцівки з чотирма пальцями відчутно коротше задніх, а задні ступні — вузькі і довгасті. Передні лапи закінчуються чотирма розвиненими пальцями, де 3-ій і четвертий довше першого і другого. На задніх лапках величиною виділяється тільки четвертий палець.

Садова соня - фото, опис, ареал, вороги, харчування

У гризуна 4 пари молочних залоз і коротка шерсть з мінливим забарвленням: на спині вона переходить від сіро-бурого до насичено-коричневою, на черевці може бути білою або кремовою. Волосся повністю покривають хвіст, подовжуючи в міру наближення до його кінчика, де перетворюються в практично плоску широку пензлик.
Жолудниця, що мешкають на півдні ареалу, пофарбовані світліше, ніж їх північні родичі, і поступаються останнім в габаритах.

життєвий образ

Активність гризуна обмежена 4,5 місяцями в році і припадає на теплий сезон. Режим дуже високого неспання включається в сутінки і вночі, коли соня досліджує територію в пошуку підходящої їжі. Спритний звірок також прекрасно лазить по деревах і бігає по земля, все таки його сліди виявляються рідко.
Це цікаво! Як все соневих, садовий гризун в більшості випадків пересувається стрибками (галопом), іноді переходячи на крок. При другому способі пересування задні лапки частково кладуться на відбиток від передніх.
Садова соня любить самотність, лише на довгих зимівниках зрідка приєднуючись до себе аналогічним. Гнізда споруджує у всіх більш-менш придатних притулках, наприклад:

  • в дуплах дерев, в більшості випадків листяних (дуб, липа і осика);
  • всередині старих пнів;
  • під поваленими стовбурами;
  • в підземних норах;
  • в шпаківні;
  • в штучних гніздах.

Часто каркасом для Соніна житла стають старі гнізда сойки, сороки або дрозда. Гризун доповнює їх новими прутиками, округляючи форму гніздування і облаштовуючи вихід в його нижній частині.
Зрозуміти, що в гнізді / шпаківні влаштувалася садові соня, можна по нестандартному запаху, наявності посліду на дні / даху і залишкам характерною трапези (клаптики шкурок, шерсть, пір’я птахів і хітин комах).

Зимова сплячка

По-справжньому в неї впадають тільки «північні» соні: на півдні ареалу сплячка переривчаста і коротка. Останні бодрствующие гризуни спостерігаються в останніх числах Вересня: до цього моменту вони грунтовно товстіють, тяжелея в 2-3 рази. Соні обходяться без зимових запасів, але іноді затягують в нори окремі шматочки.

Це цікаво! Групові зимівлі властиві для молодих особин, часто забираються в неглибокі ранимі притулку, де соні замерзають на смерть або стають здобиччю собак і лисиць.
У ролі зимового житла в більшості випадків виступають:

  • нори інших гризунів;
  • порожнечі під каменями / корінням;
  • бджолині вулики;
  • трухляві пні;
  • сараї і горищні поверхи;
  • комори і обори.

Сформувавшись з апартаментами, соня зводить куля (діаметром майже 20 см), зовні обкладаючи його листами / шерстю, а всередині вистілая мохом, травою, пір’ям і дуже маленькими гілочками.

Регіон, місця проживання

Садова соня облюбувала масиви лісу, що знаходяться в середньогір’ї і на рівнинах Північної Африки, Європи і острівної частини Середземного моря.
У нас в державі зустрічається в її західних регіонах, прагнучи на схід і північ. Соню бачили в Ленінградській, Новгородській, Псковській областях, на Південному Уралі і в Нижньому Прикамье.
Любить широколисті та мішані ліси, де ростуть дуб, ліщина, черемха, клен, липа, горобина і шипшина. Часто вибирає місця поруч з людиною — вирубки, сади, узлісся і старі споруди біля лісу.

природні вороги

На садових сонь ведуть полювання:

  • сови (вухата, сова і болотна);
  • собаки і кішки;
  • яструби і пугачі;
  • куньи (куниця, тхір і горностай);
  • лисиці.

У боротьбі за кормову базу соні непоправно в програші власним постійним конкурентам — сірим щурам.

Раціон, харчування садової соні

Цей гризун завдяки власній всеїдності ніколи не помре від голоду, так як легко переходить з рослинності на продукти рослинного походження, перевагу віддаючи все ж останньої.
Садова соня невтомно нишпорить по земля в пошуку провіанту, вибираючи горішки ліщини і бука, жолуді, насіння в’яза, липи і дерев хвойної породи. На дачах пожирає груші, вишні, яблука, виноград, персики і практично не їсть (на відміну від інших сонь) листи.
Виколупує з лісової підстилки безхребетних, включаючи комах. Прямокрилих дегустує з голови, але ніколи не з’їдає крила і лапки. Молюсків висмоктує, виконавши в раковині дірку. Аналогічним способом випиває вміст пташиних яєць. Чи не боїться нападати на дуже маленьких тваринок і пернатих.
Це цікаво! Садова соня значно зменшує чисельність дуже маленьких птахів. Дуже великої шкоди завдає тим з них, хто гніздиться в дуплах. Відомо, що в дуплі вона дуже легко розправляється з рівним їй за вагою шпаком.
Проникаючи в людське житло, гризун псує продукти — сухофрукти, плоди, крупи і в’ялену рибу.

Розмноження і потомство

Прийшовши до тями від сплячки, соні приступають до розмноження, забуваючи про денному відпочинку. Тварини багато бігають, залишаючи мітки на пнях, коренях і каменях. Розмноження тягнеться з травня по жовтень: по закінченні цього часу самка приносить один послід, рідше — два.
Дозріла самка кличе самця свистом. Претенденти відповідають їй звуком, схожим на закипання води в чайнику, пам’ятаючи гнати і кусати суперників. Пари з’являються на пару днів, після цього партнерка виставляє або залишає самця, сама йдучи з дому.
Виношування триває трохи поменше місяці (22-28 днів) і закінчується появою 2-7 сліпих, голих і глухих дітей, прозрівають до кінця третього тижня. До місяця вони вже самостійно харчуються і бродять гуськом за матір’ю, чіпляючись за її шерсть і один за одного.
Через 2 місяці після пологів мати залишає дитинчат, які деякий час разом живуть. Після першої зимівлі молоді соні вже самі готові стати батьками. Тривалість життя гризуна обчислюється приблизно 5 роками.

Зміст садової соні будинку

Цьому гризуна необхідна простора (не дуже велика, але широка) вольєра з корчем, фрагментом пустотілого стовбура, великими гілками і бігових колесом. На дно кладуть мох і верхній шар грунту, на поверхні стіни вішають шпаківню (краще два) з кришкою.
важливо! Другий шпаківню грає роль перевалочного пункту, поки в першому йде генеральне прибирання з очищенням його від посліду, харчових залишків і інших видів відходів. А чистити шпаківні доведеться часто через пристрасть соні до тварини корму, має властивість швидко протухати.

Раціон сонь в неволі складається з:

  • фруктів і ягід (включаючи сушені);
  • горіхів і насіння соняшнику;
  • баштанних (кавуна, дині та гарбуза);
  • диких рослин, кори і нирок;
  • плодів шипшини, горобини і калини;
  • тарганів і цвіркунів;
  • борошняних черв’яків і лялечок метеликів;
  • яєць, молока і сирого м’яса.

При температурі від 0 до +5 градусів домашні тваринки впадають в сплячку. Для цього їм знадобиться окремий ящик, на дні якого лежать ганчірки, сіно і підсохлі листя. Поруч можна покласти насіння і горіхи.

Статус популяції виду

За останні два-три десятка років чисельність даних гризунів (тим більше в західних зонах ареалу) відчутно зменшилася, а де-не-де жолудниця пропали дочиста. Цим і пояснювалося зарахування виду до уразливих в Червоному списку МСОП. Правда, пізніше тварин помістили в менш небезпечну категорію, позначену як «близькі до уразливих», прийнявши до відома відсутність точних цифр про скорочення популяції.
джерело: simple-fauna.ru